Σχεδόν κάθε βιβλιοπωλείο πουλάει έργα σχετικά με την «εμπειρία κοντά στον θάνατο» (NDE). Στην πραγματικότητα, μια συλλογή εμπειριών που αναφέρθηκαν από άτομα που πλησίασαν το θάνατο ή υπέστησαν θάνατο και μετά επέστρεψαν στη ζωή, η NDE ερμηνεύεται ευρέως ως μια γνήσια, αντιπροσωπευτική εμπειρία της μετά θάνατον ζωής. Τα στοιχεία του NDE περιλαμβάνουν μια «ανασκόπηση ζωής» στην οποία ανακεφαλαιώνονται όλα τα γεγονότα της ζωής κάποιου στη Γη. οράματα για το μέλλον· και μια συνάντηση με ένα μυστηριώδες, φωτεινό ον (κοινώς αποκαλούμενο «είναι του φωτός») που λέγεται ότι εκφράζει μεγάλη αγάπη για το άτομο, χωρίς να κρίνει τη ζωή και τις πράξεις του, από το πόσο αμαρτωλοί μπορούν να ήταν.
Το NDE έχει ερμηνευτεί ως απόδειξη ότι η κρίση των ατόμων μετά το θάνατο δεν έχει γίνει και ότι δεν υπάρχει κανένας υπολογισμός για τα έργα, καλό και κακό, που εκτελείται στη Γη. Σύμφωνα με αυτή την άποψη, μπορεί κανείς να περιμένει μια χαρούμενη μετά θάνατον ζωή, σχεδόν δεν από το τι πιστεύει και τι κάνει πριν από το θάνατο.
Όσο παρηγορητικό κι αν φαίνεται, το φαινόμενο NDE βασίζεται σε λανθασμένες υποθέσεις, επιλεκτικά επιλεγμένα στοιχεία και ψέματα. Σε πολλά σημεία έρχεται σε αντίθεση με τις διδασκαλίες της Γραφής, τα Πατερικά γραπτά και την Ιερά Παράδοση σχετικά με τον θάνατο και τη μετά θάνατον ζωή, και φαίνεται να είναι ένα στοιχείο της αναδυόμενης θρησκείας του Αντίχριστου.
Καθώς το NDE γίνεται όλο και πιο σημαντικό στοιχείο της λαϊκής πίστης και κουλτούρας, οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί θα πρέπει να είναι εξοικειωμένοι με τον αληθινό χαρακτήρα του φαινομένου NDE, τόσο για να αποφύγουν τους κινδύνους του όσο και για να προειδοποιήσουν τους άλλους για την απαίσια φύση του. .
Μέρος του κινήματος της Νέας Εποχής, μιας μοντέρνας συλλογής αποκρυφιστικών και οιονεί αποκρυπτικών πεποιθήσεων και πρακτικών, το φαινόμενο NDE γίνεται ένα σύστημα πεποιθήσεων με μεγάλη επιρροή. Τα γραπτά για το NDE τυγχάνουν ευρείας προσοχής στα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης και έχουν κάνει πολλά για να επηρεάσουν την κοινή γνώμη σχετικά με τον θάνατο και τη μετά θάνατον ζωή. Τα βιβλία για το NDE γίνονται μπεστ σέλερ. Τα μέσα ενημέρωσης παρέχουν στο υποκείμενο «ισότιμη» μεταχείριση, αν όχι ανοιχτή επικύρωση των ισχυρισμών του. Το φαινόμενο NDE συνδέεται συχνά με μια πιο «φωτισμένη» και «ανθρώπινη» στάση απέναντι στον θάνατο και τον θάνατο. Το NDE έχει μάλιστα προωθηθεί ως ένας τρόπος προετοιμασίας του ετοιμοθάνατου για τη μετάβαση από αυτή τη ζωή στην επόμενη.
Το φαινόμενο NDE στοχεύει να αφαιρέσει τον φόβο του θανάτου και να τον αντικαταστήσει με μια ήρεμη αποδοχή —ή ακόμα και ανυπόμονη προσμονή— του θανάτου και μετά θάνατον ζωής σύμφωνα με το μοντέλο της Νέας Εποχής. Η καλύτερη άμυνα σε αυτό το επικίνδυνο σύστημα πεποιθήσεων είναι η αλήθεια που περιγράφεται στη Γραφή και στα λόγια των Αγίων Πατέρων και στα γραπτά των πιστών ερμηνευτών τους στην εποχή μας.
Ανατομία του NDE
Το NDE περιλαμβάνει συνήθως αναφορές συναντήσεων με «ουράνια» μόνο. Ένα άτομο που προηγουμένως έδινε λίγη προσοχή στη θρησκεία μπορεί να περιγράψει ότι συναντήθηκε και συνομίλησε με αγγέλους ή ακόμα και με τον ίδιο τον Χριστό. Τέτοιες συναντήσεις μπορούν να περιλαμβάνουν μια συνάντηση με το προαναφερθέν «είναι του φωτός», το οποίο υποτίθεται ότι εκφράζει μεγάλη αγάπη για το άτομο και μεταδίδει μια μη επικριτική στάση απέναντί του. Το NDE μπορεί επίσης να περιλαμβάνει μια επίσκεψη στο «παράδεισο» ή σε κάποιο άλλο μη Επίγειο Βασίλειο, καθώς και συναντήσεις με αποθανόντες συγγενείς. Σε πολλές περιπτώσεις, οι μεμονωμένοι αναφέρουν ότι τους είπαν ότι δεν ήταν ακόμη προγραμματισμένο να πεθάνει και επομένως θα έπρεπε να επιστρέψει στο σώμα.
Το NDE δεν είναι μόνο το ενδιαφέρον λίγων αποκρυφιστών και ερευνητών ιατρικής. Μια μεγάλη μερίδα του αμερικανικού πληθυσμού θεωρείται ότι είχε, ή τουλάχιστον ανέφερε, μια τέτοια εμπειρία. Μια δημοσκόπηση το 1982 έδειξε ότι ίσως οκτώ εκατομμύρια Αμερικανοί ισχυρίστηκαν ότι είχαν υποβληθεί στο NDE.
Προφανώς, δεν υπάρχουν δύο NDE που να είναι ακριβώς όμοια. Αναφέρεται ένα ευρύ φάσμα αντιλήψεων. Ορισμένα NDE είναι απλά και ξεκάθαρα. Άλλα είναι περίπλοκα, μυστηριώδη γεγονότα και δύσκολα ερμηνεύσιμα. Το υποθετικό NDE που περιγράφεται στους παραγράφους είναι ένα σύνθετο από πολλά διαφορετικά στοιχεία NDE και προορίζεται να αναπαραστήσει το είδος του NDE στο οποίο κάποιος συναντά το προαναφερθέν "ον του φωτός".
Ένας άνδρας τραυματίζεται σοβαρά σε τροχαίο. Καθώς βρίσκεται κοντά στο θάνατο, αντιλαμβάνεται τη συνείδησή του να φεύγει με κάποιο τρόπο από το σώμα του. Στη συνέχεια, βρίσκει την ψυχή του (την οποία μπορεί να αποκαλεί «πνευματικό του σώμα») να αιωρείται αρκετά πόδια πάνω από το έδαφος, κοιτάζοντας κάτω το τραυματισμένο σώμα του και τους παραϊατρικούς που έχουν έρθει να τον μεταφέρουν στο νοσοκομείο. Αυτή η «εξωσωματική» κατάσταση τον προβληματίζει. Επίσης τον απογοητεύει, γιατί δεν μπορεί να επιστήσει την προσοχή πάνω του. Παρόλο που μπορεί να δει και να ακούσει όλα όσα συμβαίνουν γύρω του, δεν μπορεί να κάνει τον εαυτό του να ακουστεί ή να δει. Όταν προσπαθείς να αγγίξεις έναν παραϊατρικό στον ώμο, το μη σωματικό «χέρι» του περνά ανεμπόδιστα από το σώμα του ατόμου. Αυτό το νέο σώμα του έχει αξιοσημείωτες πληροφορίες. Εκτός από το ότι μπορεί να περάσει μέσα από στερεά αντικείμενα χωρίς αντίσταση, μπορεί να διανύσει μεγάλες αποστάσεις πολύ γρήγορα, με λίγη ή καθόλου προσπάθεια. Μόλις σκεφτεί προορισμό - παράδειγμα το σπίτι της οικογένειας του- φτάνει εκεί.
Σύντομα, βρίσκει τον εαυτό του να κινείται προς τα πάνω, μακριά από τη Γη. Μπαίνει σε αυτό που περιγράφει αργότερα ως «τούνελ». Αυτός είναι ένας μακρύς, σκοτεινός διάδρομος με έντονο φως ορατό στο τέλος. Το φως αποδεικνύεται ότι είναι μια λαμπρά φωτεινή οντότητα που τον χαιρετίζει με φιλικό τρόπο και του εκφράζει μεγάλη αγάπη. Στις αναφορές του NDE, αυτό το ον αποκαλείται συνήθως το «ον του φωτός». Ο άνθρωπος υποθέτει ότι το ον είναι Θεός, ή Χριστός, ή άγγελος, αν και η οντότητα δεν ταυτίζεται. Ο άντρας νιώθει τεράστια χαρά με την παρουσία αυτού του όντος.
Η συνάντηση με το «είναι του φωτός» περιλαμβάνει μια «ανασκόπηση ζωής», στην οποία ο άντρας γίνεται μάρτυρας μιας γρήγορης επανάληψης ολόκληρης της ζωής του. Βλέπει όλες τις αλληλεπιδράσεις του —ευτυχισμένος και δυστυχισμένος, γενναιόδωρος και εγωιστής— με άλλους ανθρώπους και βιώνει ξανά τα συναισθήματα που ένιωθε κατά τη διάρκεια κάθε εκδήλωσης. Αντιλαμβάνεται επίσης τα συναισθήματα που είχαν οι άλλοι άνθρωποι ως απάντηση στα λόγια και τις πράξεις του. Το «είναι του φωτός» δεν εκφράζει καμία αποδοκιμασία για καμία από τις ενέργειες του ανθρώπου στη Γη, από το πόσο κακόβουλες και εγωιστικές μπορεί να είναι. Αντίθετα, η φωτεινή οντότητα τις περιγράφει απλώς ως μαθησιακές εμπειρίες.
Ο άντρας βλέπει επίσης αυτό που φαίνεται να είναι οράματα για το μέλλον. Γίνεται μάρτυρας περιστατικών που θα ακολουθήσουν στη ζωή του, όπως γάμος και γέννηση παιδιών, καθώς και μελλοντικά γεγονότα στην παγκόσμια ιστορία, όπως πολέμους, αποτελέσματα εκλογών και διεθνή συνέδρια.
Κάποια στιγμή το ον του φωτός ρωτά τον άνθρωπο που έχει κάνει στη ζωή του. Ο άντρας προσπαθεί να δικαιολογήσει τη ζωή του αλλά βρίσκει την υπεράσπιση του ανεπαρκή. Μακριά από το να είναι θυμωμένο ή επικριτικό, το ον του φωτός ανταποκρίνεται με κατανόηση και ακόμη και με διασκέδαση στα αρχεία των αμαρτιών του ανθρώπου. Τότε λένε στον άνδρα να επιστρέψει στο σώμα του και να δείξει περισσότερη αγάπη προς τους άλλους. Αν και απρόθυμος να φύγει, επιστρέφει γρήγορα στο σώμα του και με σάρκα και οστά αμέσως μετά, σε ένα νοσοκομείο.
Το NDE αλλάζει τη ζωή του βαθιά. Δεν είναι σίγουρο τι σήμαινε το «είναι του φωτός» με το να δείχνεις περισσότερη αγάπη προς τους άλλους, αλλά προσπαθεί να είναι πιο στοργικός και να νοιάζεται για τους άλλους ανθρώπους. Αυτή η αλλαγή της καρδιάς του, ωστόσο, δεν τον κάνει να συνειδητοποιήσει σημαντικά τα δικά του ελαττώματα και την αμαρτωλότητά του. Αντίθετα, η φυγή της αμαρτίας του, όπως παραδοσιακά ορίζεται η αμαρτία, μπορεί να είναι εντελώς μετά το NDE. Απλως προσπαθεί να είναι «καλός άνθρωπος», αποφεύγει να κάνει σκόπιμα κακό στους άλλους και ανυπομονεί για την ημέρα που θα πεθάνει και υποτίθεται ότι θα συναντήσει ξανά το ον του φωτός.
Μπορεί να γίνει ευαγγελιστής για το NDE και να ξοδέψει μεγάλα ποσά από τα δικά του χρήματα για να δημοσιοποιήσει τη συνάντησή του με το «μη επικριτικό» του φωτός. Σε βιβλία και διαλέξεις, μπορεί να προσδιορίσει ρητά αυτή την οντότητα ως «Θεό» ή «Χριστό», παρά το γεγονός ότι το μυστηριώδες δεν ταυτίστηκε ποτέ. Η πεποίθησή του ότι συνάντησε τον «Θεό» ενισχύεται όταν κάποια από τα οράματά του για το μέλλον, που έλαβε κατά τη διάρκεια της NDE, γίνονται πραγματικότητα.
Επίσης, μπορεί να εξαπολύσει αιχμηρές επιθέσεις στη Βιβλική και Πατερική διδασκαλία, κατηγορώντας (για παράδειγμα) ότι τα Πατερικά συγγράμματα είναι αναξιόπιστα επειδή οι Άγιοι Πατέρες δεν είχαν γνώση της σύγχρονης ψυχολογίας και της «πνευματικότητας». Όταν παραθέτει τη Γραφή, είναι πιθανό να παραθέτει στίχους εκτός πλαισίου, ή ακόμα και να τους ξαναγράψει, για να υποστηρίξει την προσωπική της ερμηνεία της NDE του.
Ψευδαισθήσεις, φάρσες και οξυγόνο
Το τι ακριβώς συμβαίνει στη NDE είναι θέμα συζήτησης. Το NDE έχει απορριφθεί ως ψευδαίσθηση. Οι NDEs παρουσιάζουν μόνο στενή ομοιότητα με διάφορα είδη παραισθήσεων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προκαλούνται από φάρμακα. Ωστόσο, επειδή λίγες NDE περιλαμβάνουν χρήση ναρκωτικών σε άτομα, αυτή η εξήγηση δεν μπορεί να εξηγήσει το φαινόμενο NDE στο σύνολό του. Σύμφωνα με μια άλλη εξήγηση, η εγκεφαλική ανοξία (στην οποία ο εγκέφαλος στερείται μια σταθερή ροή οξυγονωμένου αίματος) μπορεί να δημιουργήσει NDEs. Υπάρχει επίσης η πιθανότητα ορισμένοι λογαριασμοί NDE να είναι καθαρά μυθοπλασία, που επινοήθηκαν για να εντυπωσιάσουν τους ακροατές. Επειδή μια έκθεση της NDE με ευρεία δημοσιότητα μπορεί να κάνει τον αφηγητή κοινωνικό λιοντάρι, ο πειρασμός να επινοηθεί μια τέτοια ιστορία είναι σημαντικός. Επιπλέον, ακόμη και όταν ένας λογαριασμός NDE λέγεται με κάθε ειλικρίνεια, μπορεί να συγκεντρωθεί με κάποιο τρόπο στο μυαλό του υποκειμένου από αναμνήσεις φανταστικών περιγραφών της μετά θάνατον ζωής, όπως η περίφημη Κόλαση του Δάντη. Σε πολλές περιπτώσεις, ωστόσο, η δαιμονική δραστηριότητα —συγκεκριμένα, ένα παραπλανητικό «όραμα» που προορίζεται να οδηγήσει τον Μάρτυρα σε πνευματική εξαπάτηση—είναι η εξήγηση που ταιριάζει καλύτερα στις αποδείξεις.
Μια μπερδεμένη εικόνα
Πολλές αναφορές NDE είναι τόσο περίεργες που αφήνουν τον αναγνώστη μπερδεμένο. Χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο, αξιόπιστο σύνολο οδηγιών για την αξιολόγηση του NDE. Η Αγία Ορθοδοξία παρέχει τέτοιες κατευθυντήριες γραμμές.
Για αιώνες, η Ορθόδοξη Εκκλησία έχει διατηρήσει τη σωστή διδασκαλία για το θάνατο, την κρίση και τη μετά θάνατον ζωή. Αυτή η διδασκαλία είναι περίπλοκη, αλλά μπορεί να συνοψιστεί σε μερικά σημεία:
1. Όλες οι ψυχές θα σταθούν ενώπιον του Χριστού σε μια τελική κρίση.2. Οι ψυχές που δεν σώζονται από την Ορθόδοξη Χριστιανική Πίστη, η μετάνοια, το Άγιο Βάπτισμα, η ζωή στην Εκκλησία και τα καλά έργα που καταδικάζονται, μαζί με τον διάβολο και τους αγγέλους του, στη λίμνη της φωτιάς (Αποκάλυψη 20:14) και σε αιώνιος χωρισμός από τον Θεό.3. Ψυχές που χαρακτηρίζονται από την Ορθόδοξη Χριστιανική Πίστη, τη μετάνοια, το Άγιο Βάπτισμα, τη ζωή στην Εκκλησία και τα καλά έργα που θα σωθούν αλλά και θα κριθούν σύμφωνα με τις πράξεις τους.
Η Ορθόδοξη διδασκαλία για το θάνατο, την κρίση και τη μετά θάνατον ζωή διαφέρει πολύ από το μοντέλο της Νέας Εποχής, όπως εκφράζεται σε δημοφιλείς επί του παρόντος ερμηνεία της NDE. Η θεώρηση της Νέας Εποχής των NDEs βασίζεται στην υπόθεση ότι τα NDE αντιπροσωπεύουν μια γνήσια πρόγευση της μετά θάνατον, στην οποία όλες οι ψυχές, είτε μετανοημένες είτε όχι, θα ενωθούν με ένα τρομερό αγαπημένο, αποδεκτό και μη επικριτικό υπερόν – το που ονομάζεται του φωτός— του οποίου η ακριβής ταυτότητα παραμένει απροσδιόριστη. Ανεξάρτητα από το τι μπορεί να κάνει κανείς και να πιστέψει σε αυτή τη ζωή, προτείνουν οι New Agers, αυτό το μυστηριώδες υπερόν που συγχωρεί ακόμη και αποτρόπαιες πράξεις ως απλώς μέρος της μαθησιακής διαδικασίας του ατόμου. Δεν γίνεται λόγος για μετάνοια ή πνευματικό αγώνα.
Η ερμηνεία της Νέας Εποχής του NDE συμπίπτει με την Ορθόδοξη διδασκαλία σε ένα σημείο. Η Ορθοδοξία και το δόγμα της Νέας Εποχής συμφωνούν ότι αυτά τα παρηγορητικά σύγχρονα NDE αντιπροσωπεύουν γνήσιες επαφές με ένα πνευματικό ον πιο ισχυρό και έξυπνο από τους ανθρώπους. Με άλλα λόγια, μια πανίσχυρη, φωτεινή οντότητα κάποιου είδους περιμένει πραγματικά «εκεί» για να συναντήσει ψυχές που έρχονται στο δρόμο του και είναι υπεύθυνη για πολλούς λογαριασμούς της NDE για ευχάριστες συναντήσεις μαζί του.
Η ταυτότητα αυτού του όντος, ωστόσο, είναι εκεί που διαφέρουν η Ορθοδοξία και το κίνημα της Νέας Εποχής. Οι New Ager υποθέτουν ότι το «είναι του φωτός» είναι ο Θεός, ή ο Χριστός, ή ίσως ένας άγιος άγγελος. Ο Ορθόδοξος Χριστιανός, για λόγους που θα εξερευνήσουμε λίγο, πρέπει να καταλήξουμε στο ακριβώς αντίθετο συμπέρασμα. Διαφωτισμένοι τόσο από την Αγία Γραφή όσο και από τα Πατερικά γραπτά, οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί μπορούν να αποδώσουν πολλά κοινά αναφερόμενα στοιχεία NDE μόνο στις απάτες του διαβόλου, ο οποίος είναι απόλυτα ικανός να εμφανίζεται ως άγγελος φωτός όταν ταιριάζει στον σκοπό του να το κάνει (Β Κορινθίους 11: 14· Γαλάτες 1:8).
Πεποιθήσεις και συνέπειες
Αν και έρχεται σε αντίθεση με τη Γραφική και Πατερική διδασκαλία για τον θάνατο, την κρίση και τον κόσμο που έρχεται, η εικόνα της μετά θάνατον ζωής που βασίζεται στη Νέα Εποχή της NDE είναι συμβατή με τη δημοφιλή φιλοσοφία του τέλους του 20ου αιώνα. Δύο βασικές προϋποθέσεις του σύγχρονου πολιτισμού είναι ότι:
1. Οι πεποιθήσεις και οι πράξεις κάποιου δεν έχουν (ή θα έπρεπε να έχουν) καμία μόνιμη συνέπεια, και2. Η «αγάπη» δικαιολογεί ουσιαστικά κάθε πράξη ή παράπτωμα.
Το μοντέλο της Νέας Εποχής της μετά θάνατον ζωής είναι συνεπές με αυτές τις προϋποθέσεις. Απελευθερώνει τον πιστό από την ανησυχία για την τελική έκβαση των πράξεών του και πείθει το άτομο ότι είναι εγγυημένη μια χαρούμενη αιωνιότητα, υπό τον όρο μόνο ότι κάποιος «αγαπά» τους άλλους με κάποιο απροσδιόριστο τρόπο.
Υπάρχει μια έντονη αντίθεση μεταξύ των απολαυστικών NDE της «μεταχριστιανικής» εποχής μας και εκείνων των προηγούμενων αιώνων, όταν η παραδοσιακή δομή πεποιθήσεων του Χριστιανισμού είχε μεγαλύτερη επιρροή στην ανθρώπινη σκέψη. Για αιώνες, οι Ορθόδοξοι συγγραφείς έχουν καταγράψει αφηγήσεις για NDEs που διέφεραν βαθιά από τις «μη επικριτικές» αφηγήσεις της εποχής μας και την αισιόδοξη ερμηνεία της Νέας Εποχής.
Ένα όραμα στη Northumbria
Ο [St.] Bede (673-735), στην Εκκλησιαστική Ιρία του Αγγλικού Λαού , αφηγείται έναν άνδρα από τη Νορθούμπρια που αρρώστησε και πέθανε και μετά στη ζωή σε αρκετές ώρες αργότερα. Ο άνδρας είπε ότι είδε μια μεγάλη κοιλάδα όπου ανθρώπινες ψυχές παρασύρονταν από ισχυρούς ανέμους και εκτέθηκαν εναλλάξ σε άγρια ζέστη και τσουχτερό κρύο. Ο επόμενος σταθμός ήταν ένας τόπος σκότους, όπου οι ψυχές σηκώθηκαν και έπεφταν σαν σπίθες στις φλόγες που αναδύονταν από έναν τεράστιο λάκκο. Στη συνέχεια είδε ένα απέραντο λιβάδι γεμάτο φως και γεμάτο με άρωμα λουλουδιών. Στο λιβάδι ήταν αμέτρητοι άνθρωποι ντυμένοι με λευκές ρόμπες. Σύντομα, πλησίασε ένα μέρος όπου το φως ήταν ακόμα πιο όμορφο και το άρωμα ήταν ακόμα πιο ευχάριστο από το λιβάδι. Δεν του επέτρεψαν, όμως, να μπει εδώ.
Η κοιλάδα της φωτιάς και του πάγου, κατάλαβε, ήταν ένα μέρος για όσους πέθαιναν μετανοημένοι και ομολόγησαν, αλλά είχαν αναβάλει τη μετάνοια μέχρι την ώρα του θανάτου. Αυτές οι ψυχές θα γίνονταν δεκτές στην παράδεισο την ημέρα της κρίσης. Εν τω μεταξύ, μπορούσαν να βοηθηθούν με ελεημοσύνη, προσευχή και νηστεία από τους ζωντανούς. Ο λάκκος της φωτιάς ήταν το άνοιγμα της κόλασης, από την οποία κανένας που έμπαινε δεν σωζόταν ποτέ. Οι άνθρωποι στο λιβάδι ήταν εκείνοι που έκαναν καλό στη Γη, αλλά δεν είχαν επιτύχει την τελειότητα που χρειάζονται για να μπουν στον παράδεισο. Η αποδοχή τους στον παράδεισο θα καθυστερήσει μέχρι την ημέρα της κρίσης. Ο Παράδεισος βρισκόταν κοντά στον τόπο του απίστευτα όμορφου φωτός και ήταν ο προορισμός όλων εκείνων που ήταν τέλειος στη σκέψη, στα λόγια και στις πράξεις πριν φύγουν από το σώμα.
Thecla's Vision
Ένα άλλο ζωντανό Ορθόδοξο όραμα της μετά θάνατον ζωής δόθηκε σε έναν αρχάριο ονόματι Θέκλα. Ανέφερε ότι είδε τρεις μεγάλους φούρνους σε ένα όνειρο.
Οι δαίμονες έβγαλαν τους ανθρώπους από τα καμίνια και μετά χτυπούσαν τους ανθρώπους με σφυριά. Αυτό το μέρος, κατάλαβε η Θέκλα, ανατέθηκε σε χριστιανούς που δεν ενεργούσαν σύμφωνα με την πίστη τους. Οι αμαρτίες τους περιελάμβαναν την απρεπή γλώσσα και την αποτυχία να τιμήσουν τις ιερές ημέρες. Είδε επίσης ένα φλεγόμενο ποτάμι γεμάτο ψυχές. Στο όραμά της, η Θέκλα επισκέφτηκε τη Γη της Επαγγελίας, όπου είδε έναν μεγάλο, απέριγραπτα όμορφο ναό γεμάτο με λαμπρό φως. Αυτός ο ναός, έμαθε, προοριζόταν για τους τελευταίους μοναχούς, που ήταν λίγο στον αριθμό. Το όραμα της Θέκλας θεωρήθηκε γνήσιο, επειδή σύμφωνα με πληροφορίες είχε μόνο μια αόριστη ιδέα για το δόγμα για τη μοίρα των αμαρτωλών και των δικαίων. Η ημερομηνία της εμπειρίας της είναι αβέβαιη.
Το όραμα της Θέκλας απεικονίζει την ορθόδοξη πεποίθηση ότι οι αμαρτίες που διαπράττονται σε αυτή τη ζωή, εκτός εάν καθαρίζονται με μετάνοια, Άγιο Βάπτισμα και εξομολόγηση, θα περάσουν ασυνήθιστα και θα συνεχιστούν πολλά δεινά στη μετά θάνατον ζωή. Η Ορθόδοξη πίστη διδάσκει επίσης ότι όσοι γλιτώνουν τα βάσανα σε αυτή τη ζωή μπορεί να μην υπομνηθεί στο εξής, όπως στην παραβολή του πλουσίου και του Λαζάρου (Λουκάς 16:19-31). Αντίθετα, η Νέα Εποχή που σκέφτεται για τις NDEs και τη μετά θάνατον ζωή τείνει να δίνει έμφαση σε ευχάριστα, «ουράνια» οράματα, αλλά αποφεύγει την αναφορά σε μεταθανάτιο πόνο.
Η εκπληκτική υπόθεση Ueksuell
Ένα άλλο διάσημο πινέλο με τη μετά θάνατον ζωή είναι το περιστατικό Uekskuell, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες συνέβη στα τέλη του 19ου αιώνα. Η υπόθεση αφορούσε έναν άνδρα που ταυτοποιήθηκε ως K. Uekskuell, ο οποίος μεγάλωσε σε ένα ευσεβές Ορθόδοξο Χριστιανικό σπίτι αλλά δεν έπαιρνε στα σοβαρά την πίστη του ως ενήλικας. Όταν αρρώστησε με πνευμονία, νοσηλεύτηκε.
Σύμφωνα με τον λογαριασμό του, πέθανε ενώ βρισκόταν στο νοσοκομείο και η ψυχή του άφησε το σώμα του για λίγο. Είδα δύο αγγέλους στο πλευρό του. Τον πήραν από τα χέρια και τον συνόδευσαν γρήγορα προς τα πάνω. Τότε άκουσε τις κραυγές και το άσχημο γέλιο των κακών πνευμάτων να πλησιάσουν. Τρομοκρατήθηκε και περιέγραψε τη συνάντηση ως εξής: "Κάκα πνεύματα! Ω, πόση ειρωνεία, πόσο από την πιο ειλικρινή γέλια που μου είχε προκαλέσει αυτό, αλλά πριν από λίγες μέρες...Έχοντας μας περικυκλώσει από όλες τις πλευρές, με κραυγές και θορυβώδεις ήχους, τα κακά πνεύματα ζήτησαν να τους παραδοθούν, προσπάθησαν με κάποιο τρόπο να με αρπάξουν και να με απομακρύνουν από τους αγγέλους, αλλά προφανώς δεν τόλμησε να το κάνει αυτό».
Ο Uekskuell άρχισε να καλεί τους αγίους για βοήθεια και ιδιαίτερα για τη βοήθεια της Θεοτόκου. «Ένας θλιμμένος, αδαής Χριστιανός μόνο κατ' όνομα, τώρα, φαίνεται, θυμήθηκα σχεδόν για πρώτη φορά στη ζωή μου Αυτήν που αποκαλείται μεσολαβητής για τους Χριστιανούς. Και προφανώς η έκκλησή μου προς αυτήν ήταν [τόσο] έντονη... που δύσκολα είχα θυμηθεί και προφέρει το όνομά της όταν γύρω μας εμφανίστηκε ξαφνικά ένα είδος λευκής ομίχλης που σύντομα άρχισε
να τυλίξει μέσα του το άσχημο πλήθος των κακών πνευμάτων. Τους έκρυψε από τα μάτια μου πριν προλάβουν να αποσυρθούν από εμάς. Ο ουρλιαχτός και το γρύλισμα τους ακούγονταν ακόμα για πολύ καιρό, αλλά σύμφωνα με το πώς σταδιακά εξασθενούσε σε ένταση... Μπόρεσα δεν κρίνω ότι η τρομερή καταδίωξη έμεινε σταδιακά πίσω».
Ο Ουέκσκουελ αντιλήφθηκε ένα έντονο φως από πάνω του. Οι άγγελοι τον μετέφεραν προς και μέσα στο φως. Είπε ότι το φως τον «τύφλωσε». Τρομοκρατημένος, άκουσε μια μεγαλειώδη φωνή να λέει: «Δεν είμαι έτοιμος!» Ο Uekskuell στη συνέχεια μεταφέρθηκε πίσω στη γη.
Πριν τον εγκαταλείψει, ένας από τους αγγέλους είπε στον Ουέκσκουελ: "Άκουσες την απόφαση του Θεού;" Τότε ο άγγελος έδειξε το σώμα του άνδρα και είπε: «Μπείτε και ετοιμαστείτε». Και οι δύο άγγελοι εξαφανίστηκαν τότε και ο Uekskuell μπήκε ξανά στο σώμα του και επέστρεψε στη ζωή, προς την έκπληξη των γιατρών του. (Η υπόθεση Uekskuell περιγράφεται εκτενώς στο άρθρο «Απίστευτο για πολλούς αλλά στην πραγματικότητα περιστατικό», Orthodox Life , Ιούλιος-Αύγουστος 1976.)
Τα διόδια
Η Ορθόδοξη πίστη περιλαμβάνει επίσης την πίστη σε κάτι άλλο που λείπει από τις σύγχρονες εκθέσεις της NDE. Σύμφωνα με την Ορθόδοξη πίστη, η ψυχή αφού φύγει από το σώμα πρέπει να περάσει από τα εναέρια «διόδια», μια σειρά 20 σταθμών δοκιμών όπου η ψυχή αντιμετωπίζει κατηγορίες από κακά πνεύματα που φέρουν αρχεία για τις αμαρτίες του ατόμου. Τα κακά πνεύματα εδώ περιγράφονται στην Ορθόδοξη βιβλιογραφία ως «φοροεισπράκτορες» και απεικονίζονται να λαμβάνουν πληρωμή από τους αγίους αγγέλους που συνοδεύουν την ψυχή στο ταξίδι της μέσα από τα διόδια. Αυτό το σύνολο δοκιμών είναι γνωστό ως «ιδιαίτερη κρίση» και πιστεύεται ότι συμβαίνει στον αέρα πάνω από τη γη, τις πρώτες μέρες μετά το θάνατο. Το αποτέλεσμα του ταξιδιού μέσα από τα διόδια καθορίζει αν η ψυχή του ατόμου θα ανατεθεί στην κόλαση ή στην παράδεισο, για να περιμένει την τελική κρίση.
Ένα περίφημο όραμα των διοδίων εμφανίστηκε σε έναν Γρηγόριο, μαθητή του Αγίου Βασιλείου του Νέου, που έζησε τον 10ο αιώνα. Το όραμα του Γρηγορίου περιελάμβανε το πέρασμα από τα διόδια μιας γυναίκας γνωστής ως η μακαριστή Θεοδώρα. Εδώ είναι μέρος της ιστορίας της, όπως αναφέρει ο Αρχιμανδρίτης Παντελεήμων της Μονής Αγίας Τριάδας στο βιβλίο του Αιώνια Μυστήρια Πέρα από τον Τάφο :
«Όταν ήρθε η ώρα του θανάτου μου, είδα πρόσωπα όπως δεν είχα ξαναδεί, και άκουσα λόγια όπως δεν είχα ακούσει ποτέ. Τι να πω· Σκληρά και δυσβάσταχτα κακά, από τα οποία παλιότερα δεν είχα Η ιδέα, συνάντησα… μου, όμως, με τις προσευχές και τη βοήθεια του κοινού πνευματικού μας πατέρα, έσωσα από αυτές τις κακουχίες Το συναίσθημα που βιώνει ο ετοιμοθάνατος σαν ένας άνθρωπος. που, εντελώς γυμνός, πέφτει σε μια μεγάλη φωτιά, καίγεται, λιώνει και μετατρέπεται σε στάχτη, έτσι οι ετοιμοθάνατοι καταστρέφονται από τη θανατηφόρα αρρώστια τους στην πικρή ώρα .
«Όταν... έφτασε η ώρα της αναχώρησής μου, είδα ένα μεγάλο πλήθος [κακών πνευμάτων] που είχαν περικυκλώσει τον καναπέ μου. Τα πρόσωπά τους ήταν σκοτεινά σαν αιθάλη και πίσσα, τα μάτια τους ήταν σαν λαμπερά κάρβουνα, ολόκληρη η εμφάνισή τους ήταν σαν τρομακτική ... καθώς η ίδια η κόλαση άρχισαν να αγανακτούν και να κάνουν θόρυβο σαν τους λύκους Με απείλησαν, συνέχισαν να με ορμούν. και να τρίζουν τα δόντια τους, και έμοιαζαν έτοιμοι να με κατασπαράξουν. Ωστόσο, έμοιαζαν να περιμένουν έναν δικαστή που δεν είχε έρθει ακόμη, αλλά θα έκανε: έφτιαχναν έτοιμα γραφήματα και ξεδίπλωναν ειλητάρια πάνω στα οποία. γράφτηκαν όλες οι κακές μου πράξεις η άθλια ψυχή μου ήταν μεγάλος φόβος και τρόμος.
«Όταν ήμουν στο τέλος της δύναμής μου, είδα δύο λαμπερούς αγγέλους του Θεού, που ήταν νέοι με ανέκφραστη ομορφιά. Έρχονταν προς το μέρος μου. Τα πρόσωπά τους έλαμπαν, το βλέμμα τους ήταν γεμάτο αγάπη· τα μαλλιά τους ήταν σαν χιόνι. Λευκά με χρυσαφένια χροιά, τα ρούχα τους έλαμπαν σαν αστραπή και ήταν ζωσμένα με χρυσό, όταν ήρθαν κοντά μου, σταμάτησαν στη δεξιά πλευρά του καναπέ μου και μπήκαν σε μια ήσυχη συνομιλία Καθώς τους είδα, γέμισα με χαρά και τους κοίταξα με ευχαρίστηση».
Άγγελοι στη διάσωση
Οι δαίμονες υποχώρησαν από τους αγίους αγγέλους, οι οποίοι επέπληξαν τα κακά πνεύματα. "Ένας από τους λαμπερούς νέους... είπε, "Ω ξεδιάντροποι, καταραμένοι, σκοτεινοί και κακοί εχθροί της ανθρώπινης φυλής! Γιατί έρχεστε πάντα πρώτοι στους ετοιμοθάνατους και τρομάζετε και μπερδεύετε κάθε αποχωριζόμενη ψυχή με τα λόγια σας; Δεν έχεις λόγο να χαίρεσαι, γιατί εδώ δεν θα βρεις τίποτα ο Θεός είναι ελεήμων με αυτήν την ψυχή, και δεν έχεις κανένα μέρος και κανένα μερίδιο σε αυτήν. Όταν ο άγγελος σταμάτησε να μιλάει, τα [κακά πνεύματα]… άρχισαν να φωνάζουν και να μουρμουρίζουν και να δείχνουν όλες τις κακές πράξεις μου, που έγιναν από τη νεότητά μου και μετά, αναφώνησαν: «Δεν έχουμε κανένα μέρος σε, λέτε! Ο Τίνος είναι τότε αυτές οι αμαρτίες; Με επιφωνήματα κράτησαν τις θέσεις τους και περίμεναν τον θάνατο».
Ο ερχομός του θανάτου ήταν τρομακτικός για τη Θεοδώρα. Ο θάνατος έφερε διάφορα όργανα βασανιστηρίων, όπως ξίφη, βέλη, ακόντιο , δρεπάνια, πριόνια και άλλα άγνωστα. σε μένα, όταν τα είδα, η ταπεινή μου ψυχή έτρεμε από φόβο ελευθερώστε αυτήν την ψυχή από τους σωματικούς της δεσμούς, και κάντε το γρήγορα και ήσυχα, γιατί δεν έχει παρά ένα μικρό βάρος στο μέρος μου, πήρε ένα μικρό τσεκούρι και χώρισε τα πόδια μου, μετά από τα άλλα όργανά μου αποδυνάμωσε όλα τα υπόλοιπα μέλη». μου, χωρίζοντάς τα αρθρώσεις, έχω τη χρήση των χεριών και των ποδιών μου Ολόκληρο το σώμα μουδιάστηκε, και δεν μπορούσα να κουνηθώ, τελικά ο θάνατος μου έκοψε το κεφάλι και δεν μπορούσα πια να το κουνήσω, γιατί το ένιωθα σαν να ανήκε σε κάποιον άλλον διαλύθηκε σε ένα φλιτζάνι κάποιου είδους μείγμα, και βάζοντας το φλιτζάνι στη χείλη μου, η ιδέα ήταν τόσο πικρή που η ψυχή μου δεν μπορούσε να το αντίξει και έφυγε από το σώμα μου.
Οι άγιοι άγγελοι πήραν την ψυχή της Θεοδώρας στην αγκαλιά τους. Έβλεπε το άψυχο κορμί της. Οι δαίμονες φώναξαν ότι η Θεοδώρα πρέπει να λογοδοτήσει για τις αμαρτίες της, αλλά οι άγιοι άγγελοι υπέδειξαν τις καλές πράξεις της, όπως η ελεημοσύνη και η φιλοξενία.
Μια σακούλα χρυσό
Κατά τη διάρκεια αυτής της αντιπαράθεσης δαιμόνων και αγίων αγγέλων, εμφανίστηκε απροσδόκητα ο ίδιος ο Άγιος Βασίλειος, φέρνοντας βοήθεια. "Άγιοι άγγελοι!" έκλαψε. «Αυτή η ψυχή έκανε μεγάλη υπηρεσία για να ανακουφίσει τα γηρατειά μου, και ως εκ τούτου προσευχήθηκε στον Θεό για αυτήν, και ο Θεός την έδωσε σε μένα».
Έφτιαξε κάτι που έμοιαζε με χρυσό σάκο και το έδωσε στους αγγέλους. "Εδώ είναι ο θησαυρός των προσευχών ενώπιον του Κυρίου για αυτήν την ψυχή!" Είπε ο Άγιος Βασίλειος στους αγίους αγγέλους. «Καθώς περνάς από τα βασανιστήρια του αέρα και τα κακά πνεύματα αρχίζουν να την βασανίζουν, πληρώστε τα χρέη της με αυτό».
Οι άγγελοι άρχισαν να οδηγούν τη Θεοδώρα προς τα πάνω μέσω του αέρα. Το πρώτο διόδια που συνάντησε η Θεοδώρα αφορούσε αμαρτήματα άσκοπης ομιλίας: αλόγιστα, κακά, περιττά λόγια. «Εκεί», είπε, «είδα ηχογραφημένα όλα μου τα θυμωμένα λόγια, τα αποκρουστικά λόγια, τα κοσμικά ξεδιάντροπα τραγούδια, τα ξέφρενα κλάματα και τα γέλια...Τώρα σιωπούσα, σαν να είχα χάσει τη φωνή μου. Δεν μπορώ να απαντήσω γιατί τα πονηρά πνεύματα με κατηγόρησαν σωστά, αλλά ενώ εγώ σιωπούσα μέσα στη ντροπή μου και έτρεμα από φόβο, οι άγιοι άγγελοι πρόσφεραν μερικές από τις καλές μου πράξεις και, καθώς αυτές δεν ήταν αρκετές. πρόσθεσαν κάτι από τον θησαυρό που μου έδωσε ο άγιος Βασίλειος και έτσι πλήρωσαν τα χρέη μου σε αυτόν τον σταθμό».
Το δεύτερο γραφείο διοδίων ασχολήθηκε με τις αμαρτίες του ψέματος. Το τρίτο, να μιλάει άσχημα για τους άλλους και να διαδίδει φήμες. Το τέταρτο, λαιμαργία και μέθη. και ούτω καθεξής. Οι άγγελοι χρησιμοποίησαν την τσάντα με χρυσό για να πληρώσουν το δρόμο της, θα λέγαμε, μέσω των σταθμών δοκιμών.
Η Θεοδώρα μπήκε στην παράδεισο αφού πέρασε από τα διόδια. Δεν περιέγραψε λεπτομερώς τον παράδεισο. Αντίθετα, είπε: «Υπάρχουν πράγματα που δεν μπορούν ούτε να κατανοηθούν ούτε να εξηγηθούν». Υποκλίθηκε μπροστά στον θρόνο του Θεού και στη συνέχεια της έδειξαν τα σπίτια των αγίων, όπου όλα «ήταν γεμάτα δόξα και πνευματική χαρά», καθώς και τη φρίκη της κόλασης, όπου η Θεοδώρα είπε ότι είδε βασανιστήρια τόσο φρικτά «που είναι βασικά ακόμα και να μιλήσω γι' αυτούς».
Η Θεοδώρα ρώτησε τους αγίους αγγέλους που τη συνόδευαν πώς μπορούσαν τα κακά πνεύματα να γνωρίζουν όλες τις αμαρτίες που έχει ποτέ κάποιος, είτε φανερά είτε κρυφά. Οι άγγελοι απάντησαν ότι κάθε Χριστιανός, κατά το βάπτισμα, λαμβάνει από τον Θεό έναν φύλακα άγγελο που καταγράφει όλες τις καλές πράξεις του ατόμου ως προετοιμασία για την τελική κρίση. αλλά ο διάβολος αναθέτει επίσης έναν δαίμονα να συνοδεύει αυτό το άτομο και να καταγράφει όλες τις κακές του πράξεις. Έτσι τα πονηρά πνεύματα (είπε η Θεοδώρα) συνειδητοποιούν όλες τις αμαρτίες του ατόμου. «Όταν η ψυχή αποχωρίζεται από το σώμα της και θέλει να πάει στον Δημιουργό της στον ουρανό», εξήγησαν οι άγγελοι, «τα πονηρά πνεύματα... της δείχνουν τις αμαρτίες της. να κρατήσουν αλλά αν οι αμαρτίες υπερβαίνουν τις καλές πράξεις, δεν μπορούν να κρατήσουν την ψυχή για κάποιο χρονικό διάστημα, να κλείσουν στη φυλακή όπου δεν μπορεί να γνωρίσει τον Θεό και να τη βασανίσει όσο τους επιτρέπει η δύναμη του Θεού, έως αυτό ψυχή, μέσω των προσευχών της Εκκλησίας και των καλών πράξεων που γίνονται για χάρη της από εκείνους που είναι ακόμη στη γη, πρέπει να δοθεί συγχώρεση».
Ο άμεσος δρόμος προς τον παράδεισο
Η Θεοδώρα ειπώθηκε επίσης ότι υπήρχε ένα μέσο άμεσης ανάβασης στον ουρανό: «Όσοι πιστεύουν στην Αγία Τριάδα και λαμβάνουν όσο πιο συχνά τη Θεία Κοινωνία των Αγίων Μυστηρίων του Χριστού, του Σώματος και του Αίματος του Σωτήρα μας — αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να ανέβουν στον ουρανός απευθείας, χωρίς εμπόδια, και οι άγιοι άγγελοι τους υπερασπίζονται, και οι άγιοι του Θεού προσεύχονται για τη σωτηρία τους, αφού έχουν ζήσει Δικαιολογημένα, όμως, κανείς δεν φροντίζει τους πονηρούς και διεφθαρμένους αιρετικούς, που δεν κάνουν τίποτα χρήσιμο στη διάρκεια της ζωής τους, και ζουν με δυσπιστία και αίρεση.
Μερικές ψυχές, εξήγησαν οι άγγελοι, πήγαιναν κατευθείαν στην κόλαση, χωρίς να περάσουν από τα εναέρια διόδια: «Όταν μια ψυχή αποδεικνύεται τόσο αμαρτωλή και ακάθαρτη ενώπιον του Θεού που δεν έχει ελπίδα σωτηρίας, τα κακά πνεύματα τη φέρνουν αμέσως. κάτω στην άβυσσο, όπου είναι και ο δικός τους τόπος του αιώνιου μαρτυρίου εκεί φυλάσσονται οι χαμένες ψυχές μέχρι την ώρα της Δευτέρας Παρουσίας του Κυρίου θα υποστούν μαρτύρια στην πύρινη κόλαση μαζί με τους διαβόλους». Οι άγγελοι πρόσθεσαν ότι μόνο όσοι «φωτίστηκαν από την πίστη και το άγιο βάπτισμα μπορούν να αναστηθούν και να δοκιμαστούν στους σταθμούς του βασανισμού [δηλαδή στα διόδια]. Οι άπιστοι δεν έρχονται εδώ. Οι ψυχές τους ανήκουν στην κόλαση ακόμη και πριν αποχωρίζονται από τα σώματά τους, οι διάβολοι τους παίρνουν τις ψυχές τους χωρίς να χρειάζεται να τους δοκιμάσουν άβυσσο».
«Δεν υπάρχει άλλος τρόπος»
Η Θεοδώρα ρώτησε αν όλοι οι χριστιανοί πέρασαν από τις δοκιμασίες των εναέριων διοδίων. «Δεν υπάρχει άλλος δρόμος για τις ψυχές που υψώνονται προς τον ουρανό», απάντησαν οι άγγελοι. «Όλοι πάνε από εδώ, αλλά δεν βασανίζονται όλοι όπως εσύ· μόνο αμαρτωλοί σαν εσένα υποφέρουν τα μαρτύρια, γιατί δεν έχουν εξομολογηθεί πλήρως τις αμαρτίες τους και συγκινημένοι από μια ψεύτικη αίσθηση ντροπής, έχουν κρατήσει κρυφές τις πραγματικά επαίσχυντες πράξεις τους. πνευματικοί πατέρες, όταν ο άνθρωπος ομολογεί ολόψυχα τις κακές του πράξεις και τις μετανοεί και τις μετανιώνει, οι αμαρτίες του εξαφανίζονται αόρατα. Το έλεος του Θεού έρχεται εδώ, οι βασανιστές του αέρα ανοίγουν τα βιβλία τους αλλά δεν βρίσκουν τίποτα γραμμένο εκεί, ωστόσο, ανεβαίνει με χαρά στον θρόνο του Θεού πνευματικού πατέρα και όχι σε πολλούς, όπως κάνουν μερικοί άνθρωποι αν ντρέπονται να πουν τα πάντα σε έναν πνευματικό πατέρα.
Όλα αυτά και πολλά άλλα αποκαλύφθηκαν στο όραμα του Γρηγόρη για τις εμπειρίες της Θεοδώρας. ξύπνησε, πήγε να επισκεφτεί τον Άγιο Βασίλειο, ο οποίος —πριν προλάβει ο Γρηγόριος να περιγράψει την εμπειρία του—του έδωσε μια ακριβή περίληψη των όσων είχε δει ο Γρηγόριος. Έτσι ο Γρηγόριος ήταν πεπεισμένος ότι όχι απλώς ονειρευόταν, αλλά είχε λάβει ένα όραμα από τον Θεό.
Εδώ να κάνουμε με αυθεντικές αναφορές για τη μετά θάνατον ζωή, σύμφωνες με τη Γραφή, την παράδοση της Εκκλησίας και τα Πατερικά γραπτά. Θα μπορούσε κάτι να μοιάζει λιγότερο με τις χαρούμενες, «μη επικριτικές» εκθέσεις της NDE του σήμερα;
Υπήρξε σημαντική διαμάχη στην Αμερική του 20ου αιώνα σχετικά με το δόγμα των διοδίων. Ορισμένα στοιχεία της Ορθόδοξης κοινότητας έχουν αμφισβητήσει το δόγμα, αλλά έχει υποστηριχθεί από συγγραφείς όπως ο πατέρας Σεραφείμ Ρούζ, του οποίου το βιβλίο του 1980 The Soul After Death υποστηρίζει την πίστη στα εναέρια διόδια με παραπομπές από τα γραπτά των πατέρων της Εκκλησίας, όπως ο Άγιος Ιωάννης. ο Χρυσόστομος, Άγιος Αθανάσιος ο Μέγας, Άγιος Μακάριος ο Μέγας, Άγιος Γρηγόριος ο Διαλόγος, Άγιος Ησαΐας ο Recluse, και τον Άγιο Ησύχιο, Πρεσβύτερο της Ιερουσαλήμ.
Ο πατήρ Σεραφείμ Ρούζ ανέφερε εμπειρίες από τα διόδια στη ζωή πολλών αγίων, μεταξύ των οποίων ο Άγιος Ευστράτιος ο Μεγαλομάρτυρας, ο Άγιος Συμεών ο ανόητος για τον Χριστό της Έμεσα και ο Άγιος Ιωάννης ο Ελεήμων, Πατριάρχης Αλεξανδρείας. Ωστόσο, ο π. Σεραφείμ προειδοποίησε τους αναγνώστες ότι είναι λάθος να ερμηνεύονται υπερβολικά κυριολεκτικά τα οράματα των ουρανίων διοδίων, επειδή η γλώσσα που χρησιμοποιείται για να περιγράψει είναι αναγκαστικά μεταφορική, όπως στην περίπτωση του «σάκου με χρυσό» από τον οποίο ο ιερός άγγελοι πλήρωσαν τα «χρέη» της Θεοδώρας. Ανεξάρτητα από την ερμηνεία, κυριολεκτική ή συμβολική, κανένας Ορθόδοξος πιστός δεν θα απορρίψει τη συγκεκριμένη κρίση αμέσως μετά το θάνατο.
Ο πατήρ Σεραφείμ εξηγεί το NDE
Ο π. Σεραφείμ ανέλυσε επίσης σύγχρονες θεραπείες του NDE. Είδε σε αυτά τα μηνύματα που αντανακλούσαν μη ορθόδοξες, αποκριτικές σκέψεις για τη μετά θάνατον ζωή. Για παράδειγμα:
1. Δεν χρειάζεται να φοβάται κανείς τον θάνατο. Οι αντιλήψεις των σύγχρονων NDE δείχνουν ότι ο θάνατος δεν είναι κάτι που πρέπει να φοβόμαστε. Ο πατέρας Σεραφείμ υποστήριξε ότι δεν υπάρχει λόγος να υποθέσουμε ότι αυτά τα χαρούμενα οράματα δείχνουν αληθινά τι θα βιώσει η ψυχή, σε μόνιμη βάση, μετά το θάνατο του σώματος.2. Η κρίση και η κόλαση είναι ανύπαρκτα. Ανέκδοτα στοιχεία από τα NDE απεικονίζουν το «είναι του φωτός» ως μια οντότητα χωρίς κριτική που βλέπει τις πράξεις κάποιου, ακόμη και τις κακές πράξεις, με ηρεμία και χιούμορ. Ο π. Σεραφείμ απάντησε ότι αυτό το τεκμήριο της αποφυγής της κρίσης δεν ήταν υποστηρικτή. Επισήμανε ότι ορισμένοι ερευνητές της NDE φαινόταν να παραβλέπουν εντελώς την πιθανότητα ότι η προφανής απουσία κρίσης στις πρώτες στιγμές μετά τον θάνατο μπορεί να είναι μια εσφαλμένη εντύπωση. ή ότι η κρίση μπορεί να συμβεί, αλλά αργότερα.3. Οι NDE είναι οι ίδιες προετοιμασίες για τη μετά θάνατον ζωή. Ο π. Σεραφείμ περιέγραψε ως «τραγική» και «αβάσιμη» την αφελή άποψη ότι η πίστη, η μετάνοια, ο πνευματικός αγώνας και η συμμετοχή στα Μυστήρια ήταν λιγότερο σημαντικά από τη λεγόμενη κατανόηση και την αγάπη που υποτίθεται ότι γεννούν οι NDEs και άλλες τέτοιες εμπειρίες. Ο πατέρας Σεραφείμ ανίχνευσε αυτά τα δόγματα πίσω στις διδασκαλίες των πνευματικών του 19ου αιώνα. Το πνευματιστικό κίνημα εμφανίστηκε στην Ευρώπη τη δεκαετία του 1850 και βασίστηκε εν μέρει στην αντίληψη ότι οι ψυχές μπορούν να προχωρήσουν σε υψηλότερα επίπεδα. Οι πνευματικοί δίδαξαν επίσης ότι οι «προχωρημένες» ψυχές πρέπει να υποδέχονται τον θάνατο με χαρά, επειδή ο θάνατος είχε την υπόθεση για μεγαλύτερη «φώτιση».
Τέτοιες διδασκαλίες, εξήγησε ο πατέρας Σεραφείμ, επινοήθηκαν από δαίμονες και παραδόθηκαν μέσω των μέσων στους πνευματιστές. Αυτά τα δόγματα προορίζονταν ειδικά για να εξουδετερώσουν και να υποκαταστήσουν την παραδοσιακή χριστιανική άποψη για τη μετά θάνατον ζωή. Ο πατέρας Σεραφείμ περιέγραψε τη σημερινή αποκρυφιστική άποψη για τη ζωή μετά τον θάνατο, που παρουσιάζεται στο μοντέλο της Νέας Εποχής των NDEs και της μετά θάνατον ζωής, ως απλώς μια εκλαϊκευμένη εκδοχή των πνευματικών δογμάτων του προηγούμενου αιώνα. Τέτοιες πεποιθήσεις είναι ακριβώς αυτό που θέλουν να ενθαρρύνουν τους δαίμονες, μέσω αφηγήσεων για ένα «μη επικριτικό» υπερόν που περιμένει τις ψυχές «στην άλλη πλευρά.
Ο πατέρας Σεραφείμ αντιπαραβάλλει τις κατά των σύγχρονων NDEs με τον αντίτυπο που είχαν στους πιστούς τα γνήσια οράματα της μετά θάνατον ζωής. Ένα αληθινό όραμα της μετά θάνατον ζωής αφήνει το θέμα με δέος και βαθιά επίγνωση της αμαρτωλότητάς του. Η σύγχρονη NDE, από την άλλη πλευρά, τείνει να μειώσει ή ακόμα και να εξαλείψει την αίσθηση της αμαρτίας σε ένα άτομο.
Μάταια και οράματα
Το σύνολο μοτίβο των NDE ταιριάζει με αυτό που είναι γνωστό για διαβολικές προσπάθειες να οδηγήσουν τους ανθρώπους σε λάθος. Για παράδειγμα, η NDE, ειδικά στην ερμηνεία της Νέας Εποχής, κάνει έκκληση στην ανθρώπινη υπερηφάνεια. Τι θα μπορούσε να είναι πιο ματαιόδοξο από το να πει κανείς ότι είναι δεσμευμένος για μια μεταθανάτια ζωή ευδαιμονίας, διαφορετική από τη ζωή που έχει ζήσει στη Γη; Ωστόσο, αυτό είναι το μήνυμα των διερμηνέων NDE της Νέας Εποχής. Επιπλέον, το NDE μπορεί να ενθαρρύνει όσους υποβάλλονται σε αυτό να αυτοκαθορίζονται ως επίδοξοι προφήτες και να κολακεύονται νομίζοντας ότι έχουν επιλεγεί για να προσφέρουν κάποια ειδική επικοινωνία από τον Θεό σε έναν κόσμο αναμονής. Έτσι, η NDE παραπλανά και ξεφυσάει ακόμη περισσότερο τον πιστό. Κανείς εκτός από τον διάβολο δεν μπορεί να ωφεληθεί από μια τέτοια κατάσταση.
Εδώ, είναι διδακτική η σύγκριση της σύγχρονης εμπειρίας NDE με αυτή του Valens, ενός μοναχού του οποίου η συνάντηση με τα κακά πνεύματα τον οδήγησε στην εξαπάτηση. Ο Valens έγινε περήφανος και άρχισε να παίρνει στα σοβαρά τα όνειρα και τα οράματα που έλαβε από δαίμονες. Τα πονηρά πνεύματα του εμφανίστηκαν με τη μορφή αγίων αγγέλων. Τελικά, ο Βάλενς συνάντησε ένα ον που υπολόγιζε ότι ήταν ο ίδιος ο Χριστός. Ο Valens ειπώθηκε ότι ο Χριστός ήταν ευχαριστημένος με τα επιτεύγματα του μοναχού, και ότι στη συνέχεια ο Valens δεν χρειάζεται να κάνει τίποτα άλλο από το να συλλογιστεί αυτόν τον «Χριστό». Η οντότητα ήταν στην πραγματικότητα ένας δαίμονας, αλλά ο Βάλενς ήταν τόσο περήφανος και παραπλανήθηκε που λάτρευε τον ψεύτικο Χριστό και αποδέχθηκε το μήνυμα των δαιμόνων ως αποκαλυμμένη αλήθεια. Είπε ότι δεν είχε ανάγκη να λάβει την Κοινωνία, γιατί πίστευε ότι είχε συναντήσει τον Χριστό πρόσωπο με πρόσωπο. Τα αδέρφια του Βάλενς είδαν ότι είχε τρελαθεί. Σε διάστημα μηνών, τον θεράπευσαν από την αυταπάτη του.
Η περίπτωση του Valens είναι ουσιαστικά πανομοιότυπη με πολλά σύγχρονα NDE. Ένα ευάλωτο άτομο λαμβάνει ένα θεαματικό αλλά δόλιο όραμα που τον υποκινεί στην υπερηφάνεια, τον παρασύρει μακριά από τα μυστήρια και τον αφήνει με μια αδικαιολόγητη αισιοδοξία για την πνευματική του κατάσταση. Ο Βάλενς διορθώθηκε και σώθηκε με τις προσευχές των μοναχών του. Αυτό που μπορεί να συμβεί στους πιστούς του σημερινού μηνύματος της NDE, οι οποίοι δεν έχουν σύστημα πνευματικής υποστήριξης όπως αυτό που παρέδωσε τον Valens, είναι δυσάρεστο να σκεφτούμε.
Τα οράματα του μέλλοντος, όπως αυτά που λαμβάνονται στα NDE, εμπίπτουν επίσης στις δυνατότητες των κακών πνευμάτων. Οι δαίμονες έχουν μια συνολική γνώση του μέλλοντος από τη Θεία αποκάλυψη και είναι σε θέση να προεκτείνουν τις τρέχουσες τάσεις στο μέλλον. Τα κακά πνεύματα έχουν επίσης τα δικά τους σχέδια για την ανθρώπινη ιστορία και είναι σε θέση να παρουσιάζονται με τη μορφή οραμάτων που οι δαίμονες μπορούν να μετατρέψουν σε πραγματικότητα λίγα χρόνια αργότερα. Σε αυτό το πλαίσιο, αξίζει να σημειωθεί ότι η Γραφή υποδεικνύει ότι κάποιοι δαίμονες ειδικεύονται στην πρόβλεψη του μέλλοντος. Ο Άγιος Παύλος, για παράδειγμα, έδιωξε ένα μαντικό πνεύμα από μια δούλη, της οποίας η μαντική ικανότητα, που προμήθευε ο δαίμονας, είχε αποφέρει μεγάλο κέρδο στους εργοδότες της (Πράξεις 16:16-8).
Η υπέρτατη ευτυχία που αναφέρθηκε σε συναντήσεις με το «είναι του φωτός» έχει έναν παραλληλισμό σε μεντιουμιστικές εμπειρίες που δεν έχουν καμία σχέση με τα γνήσια οράματα της μετά θάνατον ζωής. Στο βιβλίο του Orthodoxy and the Religion of the Future, για παράδειγμα, ο πατέρας Σεραφείμ ανέφερε την περίπτωση ενός Εσκιμώου σαμάνου που βίωσε την κατάσταση όταν αντιλήφθηκε πνεύματα της γης, της θάλασσας και του αέρα να έρθουν να τον βοηθήσουν. Σε γλώσσα σχεδόν πανομοιότυπη με αυτή των σύγχρονων εκθέσεων της NDE, περιέγραψε μια ευδαιμονία τόσο έντονη που άρχισε να τραγουδά τη λέξη «χαρά» στην κορυφή της φωνής του. Αυτή ήταν ξεκάθαρα μια παγανιστική εμπειρία. και η ομοιότητά του με τα εξυψωμένα συναισθήματα στα NDEs είναι τόσο κοντά που δεν χρειάζεται περαιτέρω σχόλιο.
Μια άλλη ομοιότητα μεταξύ των NDEs και των δαιμονικών οραμάτων είναι η ονειρική κατάσταση στην οποία συμβαίνουν και τα δύο σύνολα φαινομένων. Ο Άγιος Ιωάννης της Κλίμακας επισημαίνει ότι τα ανθρώπινα όνειρα είναι αγαπημένος αγωγός για δαιμονικές απάτες. Προσθέτει ότι τα κακά πνεύματα παίρνουν την όψη φωτεινών όντων και προειδοποιεί ότι μόνο οι άπειροι θα εμπιστεύονται τέτοια όνειρα. Ο Άγιος συγκρίνει έναν άνθρωπο που πιστεύει στα όνειρα με κάποιον που τρέχει πίσω και προσπαθεί να πιάσει τη σκιά του.
Η καλύτερη άμυνα
Οι άμυνες ενάντια στην αυταπάτη της ΝΔΕ περιλαμβάνουν την προσευχή, τη γνώση της Γραφής και των Πατερικών γραπτών για τη μετά θάνατον ζωή και μια κριτική στάση απέναντι σε υποτιθέμενα όργανα. Για παράδειγμα, όταν ένας δαίμονας εμφανίστηκε στον Άγιο Παχώμιο τον Μέγα με τη μορφή του Χριστού και είπε ότι ο Παχώμιος τον ευχαριστούσε πολύ, ο σοφός Άγιος ήταν δύσπιστος. Γιατί ο Χριστός, σκέφτηκε ο Παχώμιος, εμφανιζόταν σε έναν τόσο φτωχό αμαρτωλό όπως αυτός; Αυτό σαφώς δεν θα μπορούσε να είναι ο Χριστός, να αποφασίσει. Ο Παχώμιος έκανε το σημείο του σταυρού και είπε στον δαίμονα να φύγει. Αυτή η ταπεινότητα απουσιάζει ιδιαίτερα από τους σύγχρονους λογαριασμούς της NDE.
Επίσης, λείπει από τις σημερινές ιστορίες της NDE η σκληροπυρηνία του Αγίου Νήφωνου, του οποίου η σκεπτικιστική στάση κάποτε έσφυζε ένα κακό πνεύμα. Ο δαίμονας εμφανίστηκε στον Άγιο με τη μορφή αγίου αγγέλου και είπε ότι στον Νήφωνα θα δοθεί η δύναμη να κάνει θαύματα, ως ανταμοιβή από τον Θεό. Ο Νήφων δεν ξεγελάστηκε. Αναγνώρισε αυτό το όραμα ως εξαπάτηση και έκκληση στην υπερηφάνεια του. «Περίμενε ένα λεπτό», είπε στη δαίμονα, «και θα κάνεις ένα θαύμα». Απευθύνθηκε σε έναν κοντινό ογκόλιθο και του είπε να μετακομίσει σε άλλη τοποθεσία. Ο βράχος έμεινε στη θέση του. «Τόσο για το δώρο σου», είπε ο Άγιος Νήφων και έφτυσε το κακό πνεύμα. Τότε ο Άγιος προσευχήθηκε στον Θεό και ο δαίμονας εξαφανίστηκε.
Θυμηθείτε τη σοφία αυτών των δύο αγίων σε σχέση με το φαινόμενο NDE. Είναι πρότυπα αντιμετώπισης απατηλών, μη ορθόδοξων «οραμάτων» της μετά θάνατον ζωής. Μόνο η φωτισμένη, επιφυλακτική και καλά ενημερωμένη ψυχή είναι σε θέση να δει καθαρά τη δαιμονική ψευδαίσθηση που εμπλέκεται στις NDEs. και όσο περνάει κάθε χρόνο, μεγάλη η ανάγκη για ξεκάθαρη σκέψη σχετικά με το NDE και τι αντιπροσωπεύει—την αναδυόμενη θρησκεία του Αντίχριστου. ακριβώς όπως ένας δαίμονας σε ένα NDE (ή παρόμοιο όραμα) μπορεί να μεταμφιεστεί ως Χριστός, ο Αντίχριστος μια μέρα θα παρουσιαστεί ως ο Μεσσίας. Έτσι, η NDE παρέχει μια προεπισκόπηση της ψευδούς πίστης με την οποία ο Αντίχριστος θα παγιδεύσει τον κόσμο.
Προφανώς, το σύγχρονο φαινόμενο NDE είναι μέρος αυτού που περιέγραψε ο Άγιος Παύλος στο Β' Τιμόθεο 4: 3-4: «Διότι θα έρθει καιρός που δεν θα υπογράψει το ορθό δόγμα· αλλά μετά τις δικές τους επιθυμίες θα συσσωρεύσουν στον εαυτό τους δασκάλους, έχοντας φαγούρα. αυτιά και θα αποσπάσουν τα αυτιά τους από την αλήθεια και θα στραφούν σε μύθους».
Θα τα αποκηρύξουν οι πιστοί στα δόγματα της NDE της Νέας Εποχής όταν τους λένε την αλήθεια για αυτά τα ψεύτικα οράματα; Στις περισσότερες περιπτώσεις, μάλλον όχι. Επειδή όμως λίγοι μπορούν να ακούσουν και να απαντήσουν, εμείς οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί πρέπει να παρέχουμε μια σαφή και αλάνθαστη μαρτυρία για τον ψεύδο και τον κίνδυνο του φαινομένου NDE. Πράγματι, μπορεί να κριθούμε εν μέρει για το πόσο ξεκάθαρα εκδώσουμε αυτήν την προειδοποίηση.
No comments:
Post a Comment